EKSTRA DEVIŠKO OLJČNO OLJE (500ml) zvrst BLEND

EKSTRA DEVIŠKO OLJČNO OLJE (500ml) zvrst BLEND

16,00 EUR
-
+
Dodaj v košarico
EKSTRA DEVIŠKO OLJČNO OLJE SLOVENSKE ISTRE Z ZAŠČITENO OZNAČBO POREKLA

Najboljše lastnosti olja »RONKALDO« pridejo do izraza ob njegovi neposredni uporabi ob sveži hrani. Najbolj se prilega k morskim predjedem in zelenjavnim marinadam. Zelo se ga priporoča tudi pri pripravi minešter, zelenjavnih juh, školjk, obar z morski raki, kuhanih rib, divjačine na žaru ter ob uležanih trdih sirih (parmezan).

Olje ima zaščiteno geografsko poreklo, nosi zaščiteno označbo porekla. Območje rasti oljk in pridelave tega oljčnega olja je omejeno z zunanjimi mejami občin Koper, Izola in Piran. Olje mora biti pridobljeno le iz posebnih sort oljk: istrska belica (vsaj 30 %), leccino, buga, črnica, maurino, frantoio in pendolino. Večino oljk se obira ročno, kar zagotavlja boljšo kakovost olja. Olje se pridobiva s hladnim stiskanjem pri temperaturi, ki je nižja od 27 °C, predelava pa mora biti izvedena v 48 urah potem, ko so bile oljke obrane in to v certificiranih oljarnah z vrhunsko tehnologijo predelave. Oljčniki morajo biti vključeni v integrirano ali biološko pridelavo oljk.
Za to olje je značilna visoka vsebnost oleinske kisline in nizka vsebnost linolne kisline, kar daje olju posebno stabilnost pri skladiščenju in uporabi. Za olje je značilna sadna aroma. Je nekoliko grenkega in pikantnega okusa, kar je posledica visoke vsebnosti bifenolov, ki so tudi antioksidant, zato tudi vplivajo na dobro stabilnost olja.

Ekstra deviško oljčno – olivno olje sestavljajo skoraj izključno nenasičene maščobne kisline, od teh je 70 – 80 % oleinske kisline (enkrat nenasičene) in 20 – 30 % večkrat nenasičenih maščobnih kislin, med temi omega 3 in omega 6, vse izredno pomembne za kardio vaskularno zaščito. V manjših količinah (do 1 %) pa vsebuje tako imenovane neumiljive (netriacilglicerolne) snovi, ki dajejo olju posebno mesto v kulinariki.

Oljčno olje je lahko prebavljivo, pospešuje izločanje želodčnih sokov in omogoča boljšo absorpcijo vitaminov, zlasti vitamina E. Varovalni učinki so posledica visoke vsebnosti antioksidantov, predvsem biofenolov (imenovani tudi polifenoli), ki jih vsebuje oljčno olje in uravnotežene maščobno kislinske sestave.
Poleg visoke vsebnosti biofenolov, so zelo pomembne sestavine oljčnega olja v maščobah topne oblike vitaminov A, D, E, K. Biofenoli so izjemno pomembni, ker preprečujejo oksidacijske procese tako v olju kot v človeškem organizmu. S tem delujejo preventivno na celične poškodbe in razvoj rakastih tvorb.
Olivno – oljčno olje znižuje LDL (»slab« holesterol) in zvišuje HDL (»dober« holesterol). Je edino olje, ki vsebuje povišano koncentracijo beta-sito-stirolov, sestavina, ki zavira absorbcijo holesterola.

Poleg tega, da je olivno – oljčno olje najbolj prebavljiva maščoba, ščiti celoten prebavni trakt: ugodni učinki pri gastro intestinalnih težavah so znani že iz davnine.
Primerno je tudi za prehrano dojenčkov, saj je oljčno – olivno olje po kislinski sestavi zelo podobno materinemu mleku.

Tudi v zrelih letih je oljčno – olivno olje nepogrešljivo, saj spodbuja absorpcijo kalcija in njegovo mineralizacijo ter s tem preprečuje osteoporozo

Uporaba in uživanje oljčnega olja predstavlja dan danes življenjski stil, na katerega se sklicujejo številni, saj je obenem sinonim za zdravje, lepoto in kakovost življenja – na kratko DOBRO POČUTJE.

Sorodni izdelki

Pridelano v SlovenijiOd slovenskih pridelovalcev
DomačeNekaj slastnega iz Rezine kuhinje
Varen nakupVaša povezava je šifrirana
Spletno mesto uporablja izključno piškotke, ki so nujni za delovanje spletne trgovine. Z nadaljevanjem obiska se strinjate z njihovo uporabo. (Več informacij)
Se strinjam